Politieke onrust Congo – 2017 wordt jaar met verschillende uitdagingen

Politieke onrust Congo - 2017 wordt jaar met verschillende uitdagingen

De Congolese president Joseph Kabila heeft zaterdag drie grote uitdagingen genoemd voor de Democratische Republiek Congo in 2017, waaronder het “verzekeren van de vrede” en de organisatie van verkiezingen. Die waren eerst voorzien voor eind november, maar zullen nu hoogstwaarschijnlijk uitgesteld worden naar het einde van het jaar in het kader van het akkoord dat de meerderheid en de oppositie zaterdag hebben ondertekend. “2017 lijkt een jaar te worden met verschillende uitdagingen”, aldus Kabila tijdens zijn eindejaarstoespraak op de nationale televisiezender RTNC.
Hij hamerde onder meer op “het herstel van de economische en monetaire stabiliteit en van de voortzetting zonder onderbreking van het electorale proces, dat reeds in gang werd gezet door de organisatie van de langverwachte verkiezingen volgens het tijdschema van de nationale onafhankelijke verkiezingscommissie (CENI)”, aldus Kabila.
De president, wiens mandaat volgens de grondwet is afgelopen op 19 december om middernacht, riep de Congolezen ook op om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te engageren om echte voorwaarden te creëren voor vrede en stabiliteit in het hele land, zodat de CENA haar missie kan voortzetten. De electorale commissie is begin juli begonnen met de laatste herzieningsoperatie van het verkiezingsproces in het hele land.
Op economisch vlak heeft de staatsleider alle instellingen in het land nog uitgenodigd om het macro-economisch kader beter te beheren, om de heropleving van de nationale productie te vergemakkelijken.
Kabila nam ten slotte, zoals hij dat elk jaar doet, het engagement op om de autoriteit van de staat te herstellen binnen de partijen in Congo, dat lijdt onder conflicten.

bron: Belga