Paus Franciscus lanceert een oproep voor een wereld zonder haat

Paus Franciscus lanceert een oproep voor een wereld zonder haat

De woorden van de paus klonken deze keer bijzonder bitter op nieuwjaarsdag. Opnieuw vond er een aanslag plaats. Franciscus wil een eind aan het geweld. En daar kan iedereen wat aan doen. In het kader van de nieuwe terreur lanceerde paus Franciscus op nieuwjaarsdag een oproep tot de mensheid voor een wereld zonder haat en zonder geweld. Het wordt een goed jaar, als iedereen probeert dag voor dag iets goeds te doen, zei de kerkvorst vanmiddag tijdens het Angelus na de nieuwjaarsmis op het Sint-Pietersplein voor circa 50.000 gelovigen. Vrede wordt bereikt indien men “neen” zegt tegen haat en geweld en “ja” tegen broederlijkheid en verzoening.

De gedachten van de 80-jarige paus gingen ook uit naar de slachtoffers van de nieuwe aanslag in Istanboel met tientallen doden. “Helaas heeft het geweld ook deze nacht weer zijn stempel gedrukt op onze wensen en onze hoop”, zei hij. Hij is in gedachten bij de families van de nabestaanden, bij de gewonden en bij het gehele Turkse volk. God moge iedereen steunen, die wat onderneemt tegen “het kwaad van de terreur” en het bloedvergieten, dat de wereld in zijn greep houdt.

Op de Wereldvredesdag, die de Katholieke Kerk al 50 jaar op 1 januari houdt, riep Franciscus ook op tot een geweldloze politiek.

In zijn nieuwjaarsmis waarschuwde de Argentijn voor egoïsme en “spirituele verlatenheid”. Die verlatenheid komt tot stand in een “narcistisch hart, dat enkel op zichzelf en de eigen belangen is gericht”, zei hij. Die houding is een “kankergezwel dat de ziel aantast en bederft”. In een versnipperde en verdeelde cultuur en met het verlies van familiale banden zal “het gevoel van verweesdheid en grote leegte en eenzaamheid alleen maar toenemen”.

bron: Belga