Miljoen bezoekers volgen ‘balldrop’ op Times Square in New York

Miljoen bezoekers volgen 'balldrop' op Times Square in New York
Miljoen bezoekers volgen 'balldrop' op Times Square in New York

Bijna een miljoen mensen hebben de traditionele ‘balldrop’ voor Nieuwjaar bijgewoond op Times Square in New York. Net als elders in de wereld gebeurde dat onder een stevig politiedispositief. Zoals een traditie die teruggaat tot 1907 het wil, glijdt een gigantische verlichte bol langs een paal van 43 meter hoog naar beneden om exact om middernacht (6 uur Belgische tijd) te landen op het beroemde kruispunt in New York, onder een regen van confetti en vreugdekreten. Het was burgemeester Bill de Blasio en Ban Ki-moon, de afgetreden VN secretaris-generaal, die de startknop bedienden.
Nieuwjaar lokt elk jaar een grote menigte toeristen naar de Big Apple. Terwijl duizenden mensen elkaar in de armen vielen en het vuurwerk begon waagde burgemeester de Blasio zich aan een dansje met zijn echtgenote Chirlane op de klassieker “New York, New York” van Frank Sinatra.
Na de recente aanslagen in Berlijn en Nice waren de veiligheidsmaatregelen nog opgevoerd: met zowat 7.000 politie-agenten en tientallen vrachtwagens van de vuilnisdienst op strategische plaatsen om te beletten dat voertuigen op de massa zouden inrijden.
De sfeer bleef goed gedurende de avond, met een reeks optredens van onder meer zangeres Gloria Estefan, of de projectie van nieuwjaarswensen van Michelle Obama.

Bron: Belga