India trekt half miljard euro uit voor ’s werelds grootste standbeeld

India heeft grote bouwplannen. Maar liefst twee reusachtige standbeelden staan in de steigers. Beide zullen het huidige wereldrecord ver achter zich laten.

Premier Narendra Modi heeft afgelopen weekend in Mumbai de eerste steen gelegd van het herdenkingsbeeld voor Chhatrapati Shivaji. Shivaji was een leider van de Maratha’s in de zeventiende eeuw. Onder zijn leiderschap bleef het westen van India uit de handen van het Mogolrijk. Tot op de dag van vandaag staat Shivaji bekend als een nationale held in India.

Het herdenkingsbeeld voor de zeventiende-eeuwse leider zal maar liefst 192 meter hoog worden. Een heuse sprong vooruit wat het record van hoogste standbeeld betreft. Dat staat momenteel op naam van de Grote Boeddha van Lushan. Inclusief lotustroon en het gebouw eronder meet het gebouw 153 meter.

Voor het wereldrecord trekt India een slordige 36 miljard roepie (510 miljoen euro) uit. Daarnaast komt er ook nog een gigantisch standbeeld voor Sardar Vallabhbhai Patel, één van de oprichters van de republiek India. Het sculptuur zal 182 meter hoog zijn. Aan dit bouwwerk hangt een prijskaartje van 29,7 miljard roepie (419 miljoen euro).

Hoewel het twee geroemde Indiase figuren betreft, is er toch verzet tegen de beelden. Een petitie roept op om al het belastinggeld aan educatie, voedsel, infrastructuur … te spenderen in plaats van een nutteloos standbeeld. Meer dan 30.000 mensen hebben hun handtekening al onder de aanvraag gezet.