Oppositie in Congo komt weer op straat als er voor eind dit jaar geen akkoord gesloten wordt

door
Belga
Leestijd 2 min.

De grootste coalitie van oppositiepartijen in Congo, de Rassemblement, trekt weer de straat op als ten laatste op 31 december geen akkoord gesloten is tussen oppositie en regime. Dat meldt Peter Kazadi, de juridisch adviseur van historisch opposant Etienne Tshisekedi, woensdag aan de nieuwssite Actualité.cd. Tshisekedi is, samen met de voormalige gouverneur van de mijnprovincie Moïse Katumbi, een van de topmannen van de Rassemblement. Regering en oppositie bemiddelen nog altijd onder de hoede van de machtige bisschoppenconferentie over een overgangsperiode. Kazadi zegt dat de stellingname van de Rassemblement duidelijk is. "Wij zijn bereid Kabila aan de macht te laten als president tijdens een overgangsperiode, maar enkel als de Rassemblement aan het hoofd van de regering komt", aldus Kazadi. Doel van die regering moet - onder meer - zijn om binnen de 12 maanden verkiezingen georganiseerd te krijgen. Tien dagen terug kwam er een overgangsregering, met een premier uit de franje van de oppositie die een eerder akkoord met het regime wel goedkeurde. De veel grotere Rassemblement wees dat akkoord echter af.

"We gaan discussies zonder einde niet blijven rekken", zegt Kazadi nog. "Voor de Rassemblement is 31 december de rode lijn. Als er op die dag geen akkoord getekend wordt, dan trekken we onze conclusies over de kwade trouw van de meerderheid. Tegenover een koppige regering is ons middel de straat. Het volk heeft ons altijd haar vertrouwen toegezegd."

De bisschoppen hoopten al voor het einde van Kabila's termijn, op 20 december, een akkoord te vinden.

Na het verstrijken van Kabila's termijn bleef de oppositie grotendeels op de vlakte over het straatprotest, om dat laatste overleg alsnog een kans te geven. Het waren vooral jongerenbeweging die op 19 en 20 december opriepen op straat te komen.

bron: Belga