Madrid voert voor eerste keer alternerend rijden in wegens luchtvervuiling

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid wordt donderdag een systeem van alternerend rijden ingevoerd, zo heeft burgemeester Manuela Carmena bekendgemaakt. De maatregel, die een primeur is in Spanje, werd genomen nadat er een grote concentratie stikstofdioxide in de lucht werd vastgesteld. Door de beslissing zullen donderdag tussen 6.30 uur en 21.00 uur enkel de wagens met een oneven nummerplaat worden toegelaten op de Madrileense wegen. Als de maatregel verlengd wordt, zullen vrijdag de wagens met een even nummerplaat aan de beurt komen. Van zodra de luchtkwaliteit voldoende verbeterd is, zal de maatregel weer worden opgeheven.

De beperking geldt niet voor bromfietsen, wagens met een hybride motor, carpoolers en mensen met een handicap. Daarnaast wordt er ook een uitzondering gemaakt voor het openbaar vervoer, taxi's, hulpdiensten en gemeentediensten.

Madrid had eerder deze week al maatregelen genomen om de smog tegen te gaan. Zo was de snelheidslimiet op de grootste autowegen al van 90 naar 70 kilometer per uur verlaagd.

Bron: Belga