Iraanse oppositieleider Mehdi Karoubi neemt ontslag uit partijtop

Iraanse oppositieleider Mehdi Karoubi neemt ontslag uit partijtop
Iraanse oppositieleider Mehdi Karoubi neemt ontslag uit partijtop

De Iraanse oppositieleider Mehdi Karoubi, 79 intussen en al sinds februari 2011 onder huisarrest, heeft zijn ontslag aangeboden uit de directie van zijn partij, Etemad Melli (Partij van het Nationale Vertrouwen). Dat melden Iraanse media. Mehdi Karoubi en Mir Hossein Moussavi, twee hervormingsgezinde kandidaten van de presidentsverkiezingen in 2009, hadden na de gecontesteerde herverkiezing van de conservatieve Mahmoud Ahmadinejad opgeroepen tot straatprotest. Dat moesten ze bekopen met huisarrest. “Gezien mijn situatie en gezien het niet duidelijk is hoe lang die zal duren, bied ik mijn ontslag aan”, zo schrijft Karoubi in een brief aan de partijtop, zo meldt de hervormingsgezinde krant Shargh.

Hij voegt er aan toe dat verdeeldheid binnen de partij en de hervormingsgezinde beweging vermeden moet worden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van mei 2017. Etemad Melli werd niet verboden, ondanks het huisarrest van Karoubi.

Ondanks zijn beloftes in de verkiezingscampagne is de gematigde president Hassan Rohani er niet in geslaagd de vrijlating van Karoubi en Moussavi te bekomen. Er sijpelt weinig nieuws over de twee door naar de buitenwereld.

Bron: Belga