Duizenden gasten dagen op na virale uitnodiging

Screenshot Facebook

Een video-uitnodiging heeft in Mexico wel erg veel gasten op de been gebracht voor het verjaardagsfeestje van een 15-jarig meisje. Enkele duizenden gasten en de verzamelde media woonden het feestje bij.

De ‘quinceanera’ of de vijftiende verjaardag is een belangrijk dag voor Mexicaanse meisjes. Traditioneel wordt de overgang naar volwassenheid op die dag met een groot feest gevierd. De ouders van Rubi Ibarra Garcia zagen het misschien te groots. In een video nodigden ze iedereen uit op het feest van hun dochter.

Los XV de Rubí Ibarra García

La Quinceañera más 'viral'. Lo que comenzó como una invitación en video para familiares y amigos de parte de la familia Ibarra García originaria de la comunidad de #LaJoya #SanLuisPotosí México, se viralizó al grado que en Facebook se creó una página de evento donde más de un millón de personas se apuntan a los #XVdeRubí #RubiIbarraGarcia Esto dio como resultado memes como estos —> http://bit.ly/2gZxhJC

Posted by Hoy on Monday, 5 December 2016

Hoewel het de bedoeling was om enkel te buren uit te nodigen, ging de video viraal. Meer dan 1,2 miljoen mensen gaven op Facebook aan dat ze de festiviteiten zouden bijwonen. Grapjes en zelfs marketingstunts bleven niet uit. Zo bood luchtvaartmaatschappij Interjet 30% korting op vluchten naar de dichtstbijzijnde luchthaven.

Nadat de uitnodiging de wereld rond ging, beloofde vader Crescencio Ibarra dat hij niemand zou wegsturen. Maandag voegde hij de daad bij het woord. Gasten werden verwelkomd in talloze tentjes en aan tafels en voedsel was blijkbaar geen gebrek.

Het feestgedruis is echter niet vlekkeloos verlopen. Een 66-jarige man is overleden nadat hij tijdens de paardenrace op de baan stapte en geraakt werd door een galopperend paard. De man zou de eigenaar zijn van één van de deelnemende paarden. Volgens de politie verliepen de feestelijkheden verder vredevol.

Volgens Jose Antonio Sosa, socialmedia-expert aan de Iberoamericana Universiteit, toont de obsessie met het verjaardagsfeestje dat de gemeenschap nieuwsitems over geweld en economische problemen beu is, en snakt naar lichtere verhalen.