Steeds meer kerstcadeaus belanden in webwinkels

Amper een dag na Kerstmis staan heel wat cadeautjes alweer te koop. Dat bericht 2dehands.be. De zoekertjessite maakt gewag van een vijfde meer kerstgeschenken op haar platform tegenover vorig jaar.

De kerstmaaltijd was nog niet verteerd of de eerste ongewilde kerstgeschenken stonden al in een uitstalraam op het internet. “Het gezelschapsspel Dokter Bibber, een activity tracker, een regenjas en een koffiemachine waren de eerste cadeaus die hun weg vonden naar ons platform. Dit was al vanaf 20u. Vaak gaat het om spullen die we dubbel hebben, of helemaal niet willen, maar waar we wel iemand anders blij mee kunnen maken,” aldus Petra Baeck, woordvoerster van de zoekertjessite.

Not done

Hoewel steeds meer Belgen hun geschenken doorverkopen, blijkt het nog een gevoelig thema te zijn. Een onderzoek bij duizend Belgen door iVox toont aan dat 41,5% het not done vindt om geld te vragen voor een ongewenst kerstcadeau. Bij een gelijkaardig onderzoek vorig jaar gaf 45% aan dat dit niet door de beugel kan. Een kwart van de ondervraagden vreest dat ze de schenker zo beledigen. Hoewel er zich een trend aftekent, is het waarschijnlijk nog steeds geen goed idee om je oma te laten weten dat je de gekregen sokken hebt doorverkocht.