Bijna 200.000 euro opgehaald voor familie van Poolse trucker in Berlijn

AFP / T. Schwarz

Een crowdfundingactie voor de nabestaanden van Lukasz Urban heeft al meer 190.000 euro in het laatje gebracht. Urban is de vrachtwagenbestuurder die betrokken was bij de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt.

De vrachtwagen van Lukasz Urban werd op 19 december gekaapt door Anis Amri om een terroristische aanslag uit te voeren. Amri bracht de Poolse trucker meerdere steekwonden toe, maar de man vocht nog terug tijdens de aanslag en voorkwam mogelijk dat er meer dan 11 doden vielen. Uiteindelijk kwam Urban ook om het leven tijdens de terreurdaad.

Het verhaal van de Poolse trucker raakte David Duncan. De Brit besloot daags nadien om een inzamelactie op poten te zetten voor de vrouw en zoon van Lukasz Urban. Op amper vijf dagen tijd hebben bijna 10.000 mensen meer dan 190.000 euro gegeven op de gofundme-pagina.

Daarnaast loopt ook nog een actie om Urban een ‘Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland’ toe te kennen. Meer dan 30.000 mensen hebben hun handtekening al onder de petitie gezet. Als de vooropgestelde 35.000 handtekeningen gehaald wordt, wordt de petitie naar president Joachim Gauck gestuurd.