Oorzaak van dyslexie is achterhaald

Foto Pixabay

Volgens wetenschappers is de oorzaak dat mensen dyslexie hebben een bepaald proces in de hersens dat niet goed functioneert. Mensen met dyslexie ondervinden moeilijkheden bij het lezen en schrijven.

De Amerikaanse wetenschappers stelden proefpersonen aan auditieve en visuele prikkels bloot, terwijl hun hersenactiviteit op de voet gevolgd werd met MRI-scans. Uit die scans blijkt dat er een duidelijk verschil is tussen mensen met en zonder dyslexie.

Dat verschil is te wijten aan een proces dat met de term neurale adaptie in de wetenschap bekend staat. Dat proces geeft je de mogelijkheid een woord te herkennen, na het een keer gezien te hebben. MRI-scans toonden aan dat bij mensen met dyslexie de verwerking van nieuwe woorden veel minder vlot verloopt, waardoor hun hersenen meer inspanningen moeten leveren om dezelfde informatie te verwerken.

De wetenschappers geven aan dat er nog andere oorzaken zijn voor de aandoening, maar dat neurale adaptatie de voornaamste is. De bevindingen openen de deuren voor een remedie. Door de hersenen kneedbaar te maken, zouden de grootste problemen opgelost worden. Die piste wordt momenteel onderzocht.