Weerbericht – Grijze kerstdag met nevel, gemiezer en temperaturen tot 12 graden

Zaterdag wordt het vrij zonnig, met later wel veel hoge bewolking die de zon zal versluieren. Het kwik stijgt tot 8 of 9 graden. Zondag krijgen we een grijze kerst met lage wolken, nevel en soms gemiezer. Het wordt wel zacht, met maxima in de buurt van 12 graden. Dat meldt het KMI. Zaterdagochtend regent het nog licht in de provincie Luxemburg. Elders is het al droog met in het westen zelfs al mooie opklaringen. De regen trekt snel het land uit en over het grootste deel van het land wordt het vrij zonnig. De maxima liggen tussen 4 en 9 graden. De zuidzuidwestenwind waait matig, aan zee soms vrij krachtig.
Zaterdagnacht wordt het zwaarbewolkt met lichte regen. Op de hoogten kan lage bewolking opnieuw het zicht beperken. Het kwik verandert weinig met minima van 2 graden in de Hoge Venen tot 8 graden aan de kust.
Zondag wordt het op de meeste plaatsen snel zwaarbewolkt of betrokken en nevelig. Er kan soms wat gemiezer of lichte motregen vallen. De maxima liggen tussen 5 en 8 graden in Hoog-België en tussen 9 en 12 graden elders. Dat is 5 tot 6 graden warmer dan de klimatologische gemiddelden voor deze tijd van het jaar. Er waait een overwegend matige, aan de kust een vrij krachtige wind uit zuidwest.
Maandagochtend is het zwaarbewolkt met regen, maar reeds voor de middag verlaat de regenzone het land via het zuidoosten. De maxima van 7 tot 12 graden worden in het begin van de dag opgetekend. In de loop van de dag wordt het enkele graden frisser. Vanaf dinsdag zorgt een hogedrukgebied boven onze streken voor droog en rustig weer.
Het KMI signaleert voorts ongunstige voorwaarden wat betreft het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. Het KMI roept iedereen op oplettend te zijn bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken want die kunnen een gevolg zijn van CO-intoxicatie.

bron: Belga