Oekraïense afscheidingsbeweging kiest meest patriottische kat

Tima, de winnende kat. Foto: VKontakte

Een afscheidingsbeweging in Oekraïne heeft zich laten opmerken met een opmerkelijke wedstrijd. Ze gingen op zoek naar de kat die het meeste vaderlandsliefde uitstraalt. 

De wedstrijd was een initiatief van Mir Luhanshchine, een burgerbeweging die deel uitmaakt van de pro-Russische Volksrepubliek Luhansk. Volgens de krant Novosti Donbassa werden deelnemers aangemoedigd om hun huisdier uit te dossen in de kleuren van de onofficiële vlag.

Uit een honderdtal inzendingen bleven vijf finalisten over. Een van de pluisballen had een militair uniformpje aan en stond voor een foto van Russisch president Vladimir Poetin. De eindoverwinning ging naar Tima, een grijze kat met een das en een hoedje bovenop de vlag van de Volksrepubliek Luhanks. Zijn baasje krijgt naast eeuwige roem ook 5.000 roebel (78 euro).

De Volksrepubliek Luhanks riep na een volksraadpleging eenzijdig de onafhankelijkheid uit in mei 2014. Het referendum wordt door de meeste instanties echter niet herkend. De Oekraïense regering spreekt zelf van bezet gebied in plaats van een onafhankelijke staat.