Turteltaks kost Vlaming dit en volgend jaar samen 800 miljoen euro

Turteltaks kost Vlaming dit en volgend jaar samen 800 miljoen euro

De Vlaamse energieheffing, ook bekend als de Turteltaks, kost de Vlamingen dit en volgend jaar samen bijna 800 miljoen euro. Dat heeft oppositiepartij Groen berekend. Het is al een tijdje stiller rond de eind 2015 ingevoerde Vlaamse energieheffing, door tegenstanders bestempeld als de Turteltaks. Met die heffing van gemiddeld 100 euro per gezin wil de Vlaamse regering onder meer de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken.
Oppositiepartij Groen becijferde hoeveel de heffing intussen aan de Vlaming heeft gekost. “Tot op vandaag heeft de Turteltaks 310 miljoen euro gekost aan kmo’s en gezinnen”, zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. Op kruissnelheid, vanaf 2017, zal de taks jaarlijks 480 miljoen euro opleveren. Voor dit en volgend jaar samen gaat het dus om bijna 800 miljoen euro en tegen het einde van de legislatuur (2019) staat de teller volgens Groen op 1,75 miljard euro.
Rzoska: “De factuur van de regering van N-VA, CD&V en Open Vld is onrechtvaardig en hakt zwaar in het gezinsbudget van de Vlamingen. Met de Turteltaks en andere heffingen worden de energie- en waterfacturen bijna een tweede belastingbrief. De Turteltaks moet weg, want hij beloont spaarzaamheid niet. Dat moet anders, eerlijker en duurzamer.”

bron: Belga