Regering zet plan B voor Arco in de steigers

Regering zet plan B voor Arco in de steigers

De regering-Michel heeft vorige vrijdag op de ministerraad in alle stilte een Arco-taskforce opgericht. Die moet een alternatief uitwerken als het Europees Hof vandaag de bestaande Arco-regeling naar de prullenmand verwijst. Dat schrijft De Tijd. Premier Charles Michel (MR) kondigde in zijn beleidsverklaring van oktober al een Arco-taskforce aan. Vorige vrijdag, tijdens de ministerraad, is die taskforce effectief opgericht.

De werkgroep zal uit experts van de bevoegde kabinetten bestaan en zal worden geleid door het kabinet van de premier. Dat betekent dat het dossier niet langer in handen is van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Bij de regeringsonderhandelingen in 2014 is afgesproken dat de Arco-coöperanten 40 procent van het uitstaande kapitaal zouden terugkrijgen. Dat zou al snel 600 miljoen euro kosten. Het geld zou worden samengebracht door de christelijke werknemersbeweging Beweging.net, de staatsbank Belfius en de regering.

In “De Ochtend” wou CD&V-vicepremier Kris Peeters vanmorgen niet vooruitlopen op het voorstel dat de werkgroep op tafel zal leggen. Dat zou in de loop van 2017 moeten gebeuren. Peeters zei op de radio dat hij ervan uit gaat dat er een “creatieve oplossing” gevonden kan worden “die niet direct de belastingbetaler viseert”. De coöperanten zullen zich over het voorstel moeten uitspreken, zei Peeters nog.

De werkgroep komt in de loop van de namiddag -na de uitspraak van het Europees Hof dus- al samen.

bron: Belga