Advocaat wil staat dagvaarden als Arco-oplossing uit blijft

door
Belga
Leestijd 1 min.

Advocaat Geert Lenssens, die de actiegroep Geld Terug van Arco vertegenwoordigt, wil dat er actieve gesprekken opgestart worden met de organisaties die de Arco-coöperanten vertegenwoordigen. Als er daar geen oplossing uit de bus komt, wil hij de staat dagvaarden. Het Europees Hof van Justitie wees woensdag de waarborgregeling voor de zowat 800.000 coöperanten van Arco af.

Volgens advocaat Lenssens voelen de coöperanten zich bij het hele Arco-verhaal "tweemaal bedrogen". Eerst toen ze jarenlang zorgeloos investeerden, aldus de advocaat, en een tweede keer met de staatsgarantie die de regering uitwerkte na het Dexia-debacle in 2011. Inmiddels is er sprake van een vergoeding van 40 procent, en niet meer 100 procent, zegt hij nog.

"Ze kregen al tweemaal dingen voorgespiegeld. Men vraagt vertrouwen te hebben in de overheid en in een plan B, maar dat vertrouwen is er natuurlijk niet." Lenssens vraagt nu dat er actieve gesprekken komen met de verenigingen die de coöperanten vertegenwoordigen, bijvoorbeeld Geld terug van Arco en Arcopar Actieteam. De zaak moet ook "gedepolitiseerd" worden omdat het een juridische kwestie is.

"Als dit mislukt, zullen de coöperanten verwachten dat de staat gedagvaard zal worden. Ik denk dat er geen alternatief zal zijn, als er niet snel overleg komt dat een oplossing oplevert."

Geld Terug van Arco startte reeds een procedure tegen Belfius om de volledige inleg van de coöperanten terug te krijgen. De staatsbank was voor de nationalisering de Belgische bankverzekeringspoot van Dexia.

bron: Belga