Chimpansees dan toch niet zo altruïstisch als eerst aangenomen

Foto Wikipedia

De chimpansee staat bekend als een sociaal en altruïstisch wezen. Daar blijkt nu niets van te kloppen, stellen wetenschappers in het vakblad Nature Communication.

De onderzoekers maken zich in het vakblad sterk dat de apensoort zich maar al te vaak laat leiden door eigenbelang. Ze hebben immers geen bewijs gevonden van het feit dat ze hun soortgenoten helpen wanneer er voor zichzelf niets te rapen valt.

“Deze experimenten tonen aan dat chimpansees, als ze een taak krijgen die voor hen geen voordeel oplevert, niet zodanig handelden dat anderen er wel nog baat bij hebben”, vat Claudio Tennie van de Universiteit van Birmingham samen. “Chimpansees zijn altruïstisch noch kwaadaardig.”

Niet iedereen is overtuigd van de kracht van deze studie. Frans de Waal, hoogleraar aan de Emory Universiteit in Atlanta, denkt dat de onderzoekers op het verkeerde spoor zitten. Hij meent dat verschillende studies aangetoond hebben dat chimpansees gedrag vertonen dat niet alleen gericht is op het eigen welzijn, maar ook op dat van anderen. “Er bestaat bij mij weinig twijfel dat primaten in uiteenlopende omstandigheden sociaal reageren”, aldus de Waal.