Vlaams Belang: “energieconsument is melkkoe van de regering”

Vlaams Belang: "energieconsument is melkkoe van de regering"

Ook oppositiepartij Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwe berekening van de distributienettarieven. Volgens Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin behandelen de regeringen de energieconsument als “melkkoe”. Sintobin dringt bij de Vlaamse regering aan op initiatieven “die de betaalbaarheid van energie opnieuw moeten garanderen.” Gezinnen en kmo’s in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit, terwijl grotere bedrijven op middenspanning significant minder zullen betalen, zo heeft de Vlaamse energieregulator VREG berekend. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik stijgt de jaarlijkse stroomfactuur met 5 procent of 50 euro naar 1.022,29 euro.

Oppositiepartij Vlaams Belang reageert “met verbijstering” op de nieuwe tarieven. “De distributienettarieven zullen volgend jaar stijgen tot het hoogste aandeel ooit in de stroomfactuur van een gezin”, aldus Vlaams parlementslid Sintobin. “Het gegeven dat de prijs voor de grondstof elektriciteit onder de dertig procent van de totale factuur zakt, vormt het ultieme bewijs dat de modale Vlaming dus eens te meer opdraait voor regeringsbeslissingen van zowel de federale als Vlaamse regering die nu al goed zijn voor méér dan de helft van de distributienettarieven”.

Vlaams Belang noemt de nieuwe prijsstijging “onaanvaardbaar”. Sintobin: “Het is de hoogste tijd dat de Vlaamse regering en Vlaams minister Bart Tommelein kleur bekennen en toegeven dat aan de door het klimaatbeleid beoogde transitie een prijskaartje hangt voor de modale Vlaming dat stilaan onbetaalbaar wordt, alle retoriek over zonnepanelen ten spijt. Zolang het huidig systeem van de groenestroomcertificaten en de rol van de netbeheerders hierin niet wordt veranderd, zal de factuur van de Vlaming blijven stijgen.”

bron: Belga