Francken: “Uw kerststal is terug dicht, in die van Lubbeek zitten nog 200 vluchtelingen”

Francken: "Uw kerststal is terug dicht

N-VA-staatssecretaris Theo Francken is niet opgezet met de kritiek van CD&V-voorzitter Wouter Beke na de kerststalrel in Holsbeek. “Uw herberg is terug dicht, in die van Lubbeek zitten nog altijd 200 vluchtelingen”, zo verwijst hij op Twitter naar de opvangcentra in Beke’s gemeente Leopoldsburg en in zijn eigen gemeente Lubbeek. N-VA trok de voorbije dagen fors van leer omdat in Holsbeek de kerststal uit het gemeentehuis verdwenen was na enkele klachten. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vond dat het niet kon. Intussen is beslist de kerststal terug te zetten.

Voor CD&V is de kous echter niet af. Voorzitter Beke greep de N-VA-kritiek aan om de partij eraan te herinneren dat de kerststal een gezin onderdak bood dat nergens anders terecht kon. “Je kunt niet pleiten voor een kerststal in de publieke ruimte – al tweeduizend jaar het symbool van een gezin op de vlucht – en het beeld blijven oproepen dat de herberg vol zit wanneer je een vluchtelingengezin wilt opvangen uit een stad die aan flarden is geschoten”, schreef hij in een opiniestuk.

Francken is niet opgezet met die kritiek. “Uw herberg is terug dicht, in die van Lubbeek zitten nog altijd 200 vluchtelingen. Herbergier zijn is niet gemakkelijk, maar SAMEN kunnen we dit”, zo reageerde hij intussen op Twitter. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie verwijst daarbij naar het opvangcentrum in Leopoldsburg – waar Beke burgemeester is – dat eerder dit jaar de deuren weer sloot in kader van Franckens sluitingsplan.

De N-VA’er benadrukt voorts dat hij nooit gezegd heeft dat “de herberg vol zit”. “Visumkwestie is juridisch-principiële zaak. Wat een polariserend opiniestuk”, besluit hij.

bron: Belga