Aanslag op kerstmarkt in Berlijn

AFP PHOTO / John MACDOUGALL

Een vrachtwagen is maandagavond rond 20u ingereden op een kerstmarkt in Berlijn. De truck zou verschillende kerstkraampjes en mensen hebben geramd.

De Berlijnse politie heeft bevestigd dat er minstens twaalf doden zijn gevallen. Achtenveertig mensen worden verzorgd in het ziekenhuis, een deel van hen is er erg aan toe. De vermoedelijke dader is gearresteerd. Een inzittende, een Pools staatsburger, werd door de politie doodgeschoten. Dat melden verschillende Duitse media.

Volgens de politie gaat het om een aanslag, zoals eerder dit jaar in de Franse stad Nice. Al wil de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dat label nog niet gebruiken. “Ik wil het woord ‘aanslag’ nu nog niet uitspreken, hoewel er veel redenen zijn om eraan te denken”, aldus de Maizière op de openbare omroep ZDF. De Maizière zei eerst samen met de Berlijnse autoriteiten duidelijkheid te willen over wat er is gebeurd. “Over de achtergrond en de toedracht weten we nog niets definitiefs.”

De krant Die Welt schrijft dat er de voorbije dagen aanwijzingen geweest zijn dat terroristen plannen hadden voor een aanslag in de Duitse hoofdstad.

Intussen is de situatie weer onder controle, meldt een geschokte Berlijnse burgemeester Michael Müller. «Wat we hier zien, is dramatisch», zei Müller ter plaatse op de Breitscheidplatz. Zijn gedachten zijn bij de families van zij die doden of gewonden te betreuren hebben. De Berlijnse politie heeft de bevolking intussen via Twitter gevraagd thuis te blijven en geen geruchten te verspreiden. De politie werkt op volle toeren, klonk het verder nog.