“Dab” is het kinderwoord van het jaar

Dab is het kinderwoord van het jaar

“Dab” is het Kinderwoord van het Jaar, het meest bijzondere, populaire en favoriete woord van de Vlaamse kinderen in 2016. Dat is deze avond bekendgemaakt in “Karrewiet”, het jeugdjournaal van Ketnet. De voorbije week konden de Ketnetters op Ketnet.be hun favoriete woord kiezen uit een shortlist van vijf woorden. Dab was veruit het populairste met 57 procent van de stemmen. Dab is een dansmove afkomstig uit de hiphop die door veel kinderen en volwassenen wordt gebruikt, vaak als een soort juichbeweging. De neus wordt naar de binnenkant van de gebogen arm gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt.

De andere woorden op de shortlist waren:
* Bestie: beste vriend/vriendin, in het echt of op internet.
* Bottleflip: een populaire handigheid met een waterflesje dat voor een derde gevuld is en dat je via een salto toch rechtop laten neerkomen.
* Nice: leuk, cool, tof.
* Prank: een grap, iemand beetnemen.

De keuze voor dab als Kinderwoord van het Jaar toont volgens Ketnet andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken.
Het was de zesde keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale.

bron: Belga