Aanslag Jordanië – Dodentol loopt op

De dodentol na de aanval van gewapende mannen nabij een toeristische site in Jordanië loopt op. Nabij de kruisvaardersburcht van al-Karak zouden volgens de laatste berichten minstens 10 mensen zijn omgekomen en 27 anderen gewond geraakt zijn. Een groep gewapende mannen viel zondag op verschillende plaatsen agenten aan in de buurt van de twaalfde-eeuwse burcht. Twee Jordaanse burgers, zeven agenten en ook een Canadese toeriste kwamen om het leven.
De veiligheidsdiensten zetten de achtervolging in op de mannen, die zich verschansten in de gangen van de burcht. Een aantal andere mensen in de burcht kwam daardoor gevangen te zitten, maar een bron bij de veiligheidsdiensten ontkent dat zij gegijzeld werden. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera gingen de ordediensten uren na de eerste schietpartij nog steeds de confrontatie aan met de schutters.
Jordanië is een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten en een lid van de door de VS geleide internationale coalitie die Islamitische Staat bestrijdt in Syrië en Irak. Het land wordt gezien als een rustpunt in de woelige Arabische wereld, hoewel er in het verleden ook al aanslagen waren van islamistische groepen. De toeristische sector is erg belangrijk in het land.

bron: Belga