PVDA wil in centrumsteden doorbreken

De linkse partij PVDA wil bij de lokale verkiezingen in 2018 in alle centrumsteden van het land met een “olievlekscenario” doorbreken, met een focus op de provincie Antwerpen. “Alleen al in de provincie Antwerpen willen we in minstens acht steden en gemeenten verkozenen halen”, zo stelde nationaal voorzitter Peter Mertens in de marge van een provinciaal PVDA-congres in Antwerpen. De partij wijst erop bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 8 procent van de stemmen te hebben gehaald, goed voor vier verkozenen in de gemeenteraad. In 2018 wil de partij een doorbraak forceren in Mechelen, Turnhout, Heist-op-den-Berg, Geel, Brasschaat, Mortsel en Boom.
PVDA zegt veel in de opbouw van nieuwe lokale afdelingen te hebben geïnvesteerd en te focussen op zaken als openbaar vervoer, jongeren- en ouderenzorg en publieke infrastructuur zoals zwembaden en bibliotheken. Er zal in twintig tot vijfentwintig Antwerpse steden en gemeenten een lijst worden ingediend, meer dan een verdubbeling tegenover vier jaar geleden.
“Overal kom je de PVDA tegen”, zegt Mertens. “We doen er iets aan en dat appreciëren de mensen. We doen dat niet om de postjes of om langs de kassa te passeren, maar wel om samen met mensen verandering af te dwingen.”
De zelfverklaarde partij-van-de-straat wil in Antwerpen bevestigen, ook in de districtsraden en de provincieraad. Op de kop in Antwerpen staan Peter Mertens, Zohra Othman, Mie Branders en Mohamed Cheeba, alsook de nieuwelingen Lise Vandecasteele en Jos D’Haese. In Mechelen wordt het duo Dirk Tuypens en Nadia Charradi naar voren geschoven. In Turnhout trekt Wout Schafraet ten strijde.
De afdeling in Antwerpen kreeg ook een mandaat om gesprekken aan te gaan met Groen en sp.a om eventueel een kartel te vormen. “We zullen zien of de deuren dicht blijven, zoals vandaag, of ze opengaan”, aldus Mertens nog.

bron: Belga