Trainingsstage Lotto-Soudal - Jens Debusschere hoopt op meer geluk in 2017

door
Belga
Leestijd 3 min.

Jens Debusschere won het voorbije seizoen Dwars door Vlaanderen, maar zag daarna zijn verdere voorjaarscampagne doorboord worden door een valpartij in Gent-Wevelgem. Ook in de Tour de France kwam hij ten val en moest hij er vroegtijdig uit. "Ik wil in 2017 toch graag wat minder pech", blikte de 27-jarige renner vooruit. De valpartij in Gent-Wevelgem leverde hem een hersenschudding, een kneuzing tussen schouderblad en sleutelbeen, een breuk aan twee dwarsuitsteeksels van de ruggenwervel en veel schaafwonden op. Ruim een maand stond hij langs de kant. Daarna hervatte hij de trainingen, stoomde hij zich klaar voor de Tour, maar daar liep het in de vijftiende etappe mis en liep hij een barst in het schouderblad op. "Vervelend", stelt hij, "uiteindelijk heb ik een matig seizoen achter de rug. Nochtans begon ik zeer sterk aan het seizoen. Mijn conditie was honderd procent toen ze dat moest zijn: zo was Milaan-Sanremo goed, win ik Dwars door Vlaanderen, maar ja, dan val ik en eigenlijk ben ik het voorbije seizoen twee keer een maand uit competitie geweest. Dat is een ramp voor een renner. Wellicht was ik daarom op het eind van het seizoen wel goed, maar niet top zoals andere jaren. Normaal win ik in september en oktober altijd een paar koersen, maar nu was ik minder sterk, ook op het WK bijvoorbeeld, ik kwam wat tekort en dat wijt ik aan een gebrek aan competitie."

Over dat WK gesproken: is de vete intussen opgelost met John Degenkolb die hem toen niet alleen heel wat verwijten naar het hoofd slingerde, maar hem ook even uit frustratie bespoot met een drinkbus en zich heel intimiderend gedroeg. "Ja, dat is opgelost", aldus de West-Vlaming, "vrij snel na het WK heeft John contact met me opgenomen. We hebben een goede babbel gehad en alles is uitgepraat. Een goede zaak. Hij besefte zelf ook dat we nog lang samen moeten koersen en we nog nooit eerder problemen met elkaar gehad hebben. En kijk, nu sleept dat niet aan en is dat van de baan voor het nieuwe seizoen."

In dat nieuwe seizoen mikt Debusschere op dezelfde doelen. "Ik wil goed zijn in het Vlaamse voorjaar, mikken op een mooi resultaat. Ik rijd bijna alle klassiekers, behalve E3 Harelbeke. De ploeg heeft een enorm sterk collectief. We moeten de Omloop Het Nieuwsblad van 2016 als voorbeeld nemen, hoe we die wedstrijd hebben gekoerst, wel dat moeten we ook in alle andere koersen doen en met deze kern geloof ik sterk dat we de koers in handen kunnen nemen en controleren."

Kijkt hij ook uit naar een derde Tour? "Ik weet het nog niet", klinkt het, "er is nog niet zo veel over een grote ronde gesproken. Of ik wel of niet ga, is nog niet helemaal duidelijk. Ik denk dat de ploeg veel vrijbuiters zal meenemen, maar dat zien we allemaal nog wel. De Tour is nog heel ver weg, misschien rijd ik wel de Giro of de Vuelta en ook tijdens de Tour zijn er nog veel andere koersen. Als ik mee mag, zal ik daar blij om zijn. Is het niet het geval, dan is dat maar zo", eindigt hij.

bron: Belga