Politieke onrust Congo – Topman Congolese post geeft opdracht om alle sociale media te blokkeren

Politieke onrust Congo - Topman Congolese post geeft opdracht om alle sociale media te blokkeren

De topman van de Congolese Post en Telecommunicatie geeft aan zijn directeur-generaal de opdracht om alle sociale media te blokkeren vanaf 18 december om 23.59 uur. Dat blijkt uit een brief die vrijdagavond op sociale media circuleerde. In het Centraal-Afrikaanse land heerst een gespannen situatie omdat de Congolese president Joseph Kabila weigert op te stappen als president. Volgens de grondwet moet Kabila op 19 december, na twee ambtstermijnen als president, aftreden. De zittende president schrapte de geplande presidentsverkiezingen en sloot een akkoord met een klein deel van de oppositie om de verkiezingen uit te stellen tot april 2018. Op die manier kan hij in het zadel blijven.
In een brief afgestempeld op 14 december vraagt Oscar Manikunda Msata, de topman van de Congolese Post en Telecommunicatie, dat zijn directeur-generaal alle sociale media zou blokkeren. Hij maakt onder meer melding van Facebook, Instagram, Whats’App, Instagram, Twitter, Google+, Skype, Flickr, Myspace en Pinterest.
Twee reportageploegen van de VRT en van VTM NIEUWS kregen vrijdag het bevel om Congo te verlaten. Zij landen mogelijk zaterdagochtend op Zaventem. Buitenlandse Zaken in Brussel raadt intussen alle Belgen die zich in de Democratische Republiek Congo bevinden en “van wie de aanwezigheid niet essentieel is” aan om het land te verlaten. Alle reizen naar het land worden sowieso afgeraden, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

bron: Belga