Virussen slaan harder toe bij mannen

Wanneer mannen kampen met de griep worden ze door vrouwen al snel beschuldigd van aanstelleritis. Maar onderzoekers beweren dat virussen heren wel degelijk harder treffen dan dames.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat mannen en vrouwen soms verschillend reageren op dezelfde ziekteverwekkers. Volgens wetenschappers van de Royal Holloway University in Londen komt dit doordat een vrouw een waardevollere gastheer is voor een virus.

Man is niet zo nuttig

Het doel van een virus is namelijk zoveel mogelijk mensen besmetten, redeneren de bollebozen. Vrouwen zijn in theorie dus betere bondgenoten omdat ze de virussen - in de baarmoeder of via borstvoeding - kunnen doorgeven aan hun kinderen. Om zich sneller te verspreiden, zullen virussen vrouwen dus minder hard aanpakken.

"We hebben aangetoond dat dit theoretisch mogelijk is", vertelt onderzoekster Francisco Úbeda aan de BBC. "Een virus kan, onder meer op basis van de hormonen, bepalen om welk geslacht het gaat." Hoe een virus dit exact voor elkaar krijgt, is nog een raadsel voor de wetenschappers.

Ze willen dit verder uitspitten en hopen uiteindelijk een medicijn te ontwikkelen dat virussen misleidt. Zo zouden de ziekteverwekkers denken dat ze een vrouw geïnfecteerd hebben en minder agressief reageren. Maar ze geven ook toe dat dit momenteel nog een sciencefiction scenario is.