Republikeinse partij lobbyt om kiesmannen/vrouwen in het gareel te houden

Republikeinse partij lobbyt om kiesmannen/vrouwen in het gareel te houden

De race naar het Witte Huis kent volgende maandag een nieuwe fase, want dan zullen in elke staat de kiesmannen/vrouwen verzamelen blazen. Ondertussen is de Republikeinse partij van president-elect Donald Trump druk doende om die in het gareel te houden, zo heeft het gezaghebbende politico.com gemeld. Op 8 november hebben de Amerikanen eigenlijk gestemd op kiesmannen/vrouwen die zich voor een kandidaat hebben uitgesproken. De winnaar in een staat (behalve in Nebraska en Maine) krijgt meteen al die kiesmannen/vrouwen in de schoot geworpen. Zij maken deel uit van het Electoral College dat 538 kiesmannen/vrouwen telt en dat formeel de nieuwe president aanduidt.

Volgens de huidige stand van zaken heeft Trump met 306 stuks een ruim overschot, want er is een meerderheid van 270 stemmen nodig. Toch heeft al één Republikein te kennen gegeven dat hij het geweer van schouder zal veranderen, terwijl er vanuit de Democraten – bijvoorbeeld via de groep “Hamilton-electors” – intense pogingen zijn om nog meer kiesmannen/vrouwen te overtuigen van kamp te veranderen.

Meer nog dan anders hecht de partij en de campagne van Trump belang aan het intern neuzen tellen en het al dan niet herhaaldelijk contacteren van de Republikeinse kiesmannen/vrouwen.

In 29 staten en het hoofdstedelijk gebied Washington is er wetgeving om ontrouwe kiesmannen/vrouwen te straffen, maar ze zijn nog niet toegepast. Ontrouwen hebben ook nog nooit de uiteindelijke uitkomst van de race naar het Witte Huis gewijzigd.

bron: Belga