Premier Michel: "EU is te zwak in Syrische crisis"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Terwijl de evacuatie van gewonden en burgers uit Oost-Aleppo op gang is gekomen, zijn de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdag in Brussel bijeengekomen om de aanslepende oorlog in Syrië te bespreken. Veel hefbomen hebben ze echter niet in handen. "Ik ben mij ervan bewust dat Europa te zwak is in dit dossier", zo erkende premier Charles Michel voor aanvang van de top. "Europa moet een sterkere rol kunnen spelen", zo stak Michel van wal. Volgens de premier ligt het uitblijven van een gemeenschappelijke defensiestrategie aan de basis van de Europese afwezigheid in grote internationale crisissen. Zeker na het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president moet Europa "een duidelijke keuze maken om meer capaciteit te ontwikkelen", zo betoogde Michel.

In hun ontwerpconclusies veroordelen de Europese leiders de aanvallen van het Syrische en Russische leger op burgerdoelwitten in Aleppo, maar van Europese sancties is voorlopig geen sprake. "Ik pleit niet voor geen sancties, maar we moeten ons de vraag stellen wat efficiënt is", stelde Michel. De premier wil "een escalatie" vermijden. "Integendeel, een goede politieke dialoog met Rusland is nodig."

Ook Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, liet verstaan dat Europa vooralsnog niet de weg van nieuwe sancties bewandelt. De aandacht van Europa moet volgens haar eerst en vooral uitgaan naar de totstandkoming van een staakt-het-vuren en de bescherming van burgers. "Het is duidelijk dat het regime en zijn bondgenoten hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

bron: Belga