Plannen voor Formule E-wedstrijd in Koekelberg stuiten op verzet

Plannen voor Formule E-wedstrijd in Koekelberg stuiten op verzet

Zowel binnen de Brusselse regering als bij de oppositie kunnen de plannen voor de organisatie van een Grote Prijs Formule E op 1 juli in Koekelberg op weinig enthousiasme rekenen. Volgens staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) hoort een snelheidsrace niet thuis in een dichtbevolkte wijk, terwijl minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) principieel niet akkoord gaat met een autorace door een stadscentrum. De lokale N-VA-afdeling wijst op de hinder en overlast die het evenement met zich mee zal brengen. Op de kalender van het komende seizoen van de Formule E, waarin supersnelle elektrische bolides het tegen elkaar opnemen, staat een Grote Prijs in Brussel ingeschreven op 1 juli. Aanvankelijk werd aan de Heizelvlakte gedacht, maar wegens de hoge kosten voor onder meer een nieuw wegdek weigerde de stad Brussel. Daarom werd uitgeweken naar een circuit aan de Basiliek van Koekelberg. Het schepencollege zou hierover een princiepsakkoord hebben gesloten.

Volgens De Standaard stuit het project op heel wat weerstand van de buurtbewoners en van de Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. Zijn kabinet gaat niet akkoord met een autorace door het stadcentrum, luidt het in de krant.

Maar ook de staatssecretaris voor Verkeersveiligheid vindt dat snelheid geen plaats heeft in het Brussels Gewest. “Ik doe er als staatssecretaris voor Verkeersveiligheid net alles aan om autobestuurders duidelijk te maken dat te snel rijden in de stad niet kan. Deze race toelaten, zou een verkeerd signaal zijn.” Volgens Bianca Debaets zijn de omwonenden ook niet te vinden voor het evenement en moet een andere locatie overwogen worden. “De promotie van wagens met een elektrische aandrijving is op zich een goede zaak, maar kan op vele alternatieve manieren gebeuren.”

Ook voor de lokale N-VA-afdeling van Koekelberg, Ganshoren en Berchem (N-VA-afdeling KGB) is de organisatie van een Grand Prix met formule E-bolides totaal misplaatst in het centrum van Koekelberg. “Het Elisabethpark is een groene long voor dit gedeelte van Brussel waar dagelijks jonge gezinnen en senioren komen ontspannen. Verder zal een Grand Prix niet alleen voor Koekelberg maar ook voor de rest van Brussel ongetwijfeld een impact hebben op de mobiliteit en de leefbaarheid tijdens het event”, waarschuwt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe.

bron: Belga