Jambon weet nog niet wat moet gebeuren met “onwettige” boetes uit verleden

Jambon weet nog niet wat moet gebeuren met "onwettige" boetes uit verleden

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan nog niet zeggen welke impact de arresten van het Hof van Cassatie hebben op de “onwettige” verkeersboetes die de politie sinds 2003 heeft uitgeschreven. De situatie wordt wel “as we speak” rechtgetrokken, kondigde Jambon donderdag aan in de plenaire Kamer. Verkeersboetes die de politie louter op basis van een nummerplaat uitschrijft – en dus zonder de identiteit van de bestuurder daadwerkelijk te controleren – zijn onwettig, zo blijkt uit een reeks nieuwe arresten van het Hof van Cassatie. De politie duikt voor het uitschrijven van de boetes immers in de Kruispuntdatabank Voertuigen, maar heeft daarvoor geen officiële machtiging.

Jambon heeft zijn mensen meteen gevraagd de situatie recht te trekken, zei hij in de Kamer. “De politie heeft vanmorgen een aanvraag ingediend en het Sectoraal Comité voor de Federale Overheid zit op dit moment – ‘as we speak’ – bijeen om zich te buigen over die machtiging”, klonk het in antwoord op vragen van Egbert Lachaert (Open Vld), Jef Van den Berghe (CD&V) en Koenraad Degroote (N-VA).

Wat er moet gebeuren met boetes en rechtszaken die nog hangende zijn, kon Jambon echter nog niet zeggen. “De vragen naar de retroactiviteit zijn complexer”, aldus de minister. “Mijn diensten zijn dat aan het bekijken. We zullen daar zo snel mogelijk duidelijkheid over scheppen.” Jambon is het alvast eens met bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) dat de hele privacywetgeving ten gronde herbekeken moet worden.

bron: Belga