IMEC-concern ontwikkelt digitale coach voor mensen met overgewicht

IMEC-concern ontwikkelt digitale coach voor mensen met overgewicht

De partners van het IMEC.con onderzoeksproject b-SLIM hebben een digitale coach in de vorm van een app ontwikkeld die aan mensen met overgewicht gepersonaliseerd advies geeft hoe blijvend gewichtsverlies kan worden gerealiseerd. Het is de eerste digitale applicatie die data uit verschillende bronnen zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging en gedragspatronen van de gebruiker combineert en analyseert. Via complexe algoritmes zet de app alle beschikbare data om in een gepersonaliseerd advies. In de app is ook een 3D-visualisatie voorzien van de eigen lichaamsvormen van de gebruiker. Deze geeft continu visuele feedback over het bereikte gewichtsverlies. Deze virtuele coach heeft als groot voordeel dat het een ‘anonieme tool’ is die toelaat op een relatief goedkope, laagdrempelige manier een breed publiek te bereiken.
Uit gebruikerstesten met 120 proefpersonen blijkt dat de digitale benadering effectief is. De app-gebruikers verloren over een periode van drie maanden gemiddeld 3 tot 3,5 kilo waarmee een evengoed resultaat werd neergezet als de groep die enkel een diëtist of bewegingscoach raadpleegde. Gebruikers die naast de app ook een expert voor persoonlijk advies konden raadplegen behaalden overigens nog betere resultaten.
In het kader van dit b-SLIM-onderzoeksproject van IMEC, dat van 1 april 2014 tot 31 maart 2016 liep, bundelden diverse commerciële partners zoals BrandNewHealth, AHOLD DELHAIZE en Yorbody de krachten met onderzoekers van IMEC, KU Leuven en UAntwerpen. Dat gebeurde onder leiding van Steven De Peuter van BrandNewHealth.

bron: Belga