Humanitaire visa blijven maandenlang liggen

Humanitaire visa blijven maandenlang liggen

Wie een humanitair visum voor België aanvraagt, moet daar vaak maanden op wachten. Dat schrijft De Standaard vandaag, en het nieuws staat ook in het mondiaal tijdschrift MO*. Een 22-jarige vrouw uit de Noord-Syrische stad Aleppo deed in augustus al een aanvraag voor zo’n visum, maar een ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) liet haar in een e-mail weten dat hij te veel werk heeft en daar misschien pas tegen eind februari/maart kan aan beginnen. De ambtenaar van Lang Verblijf Toegang geeft toe dat de behandeling van humanitaire visa “zo goed als stillag tussen midden juli en midden november.” De reden is vakantieperiodes en “de grote toevloed aan studentenvisadossiers die een hogere prioriteit hebben.” “Het is pas sinds kort dat de behandeling van de humanitaire visa opnieuw is opgenomen”, luidt het.

Volgens de informatie van De Standaard keerde de uitleg van de DVZ over de achterstand de voorbije weken in andere dossiers terug. “Wellicht gaat het om tientallen, mogelijk honderd dossiers die zo stof hebben liggen te vergaren. Dit is problematisch”, zegt een expert vreemdelingenrecht. “Humanitaire visa zijn de enige uitweg voor gezinsleden die anders alleen zouden moeten achterblijven in een dodelijke conflicthaard. DVZ moet hier snel op kunnen inspelen.”

De kwestie van humanitaire visa komt volgende week ter sprake op een vergadering met onder meer de DVZ, het Federaal Migratiecentrum (Myria), ngo’s en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volgens cijfers van Myria leverde de DVZ vorig jaar 124 visa lang verblijf en 725 visa kort verblijf af om humanitaire redenen.

bron: Belga