Europa verlengt economische sancties tegen Rusland

Europa verlengt economische sancties tegen Rusland

De lidstaten van de Europese Unie hebben donderdag beslist om hun economische sancties tegen Rusland met nog eens zes maanden te verlengen. Dat hebben diplomatieke bronnen bevestigd. De sancties, die eind januari zouden verstrijken, vormen een reactie op de Russische inmenging in Oekraïne. De sancties werden eind juli 2014 ingevoerd, enkele dagen na de crash van vlucht MH17. Sindsdien wordt de toegang van vijf staatsbanken tot de Europese kapitaalmarkten aan banden gelegd. Er geldt ook een verbod op de handel in wapens en een beperking van de toegang van Rusland tot bepaalde gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt. Als vergelding bande Moskou de import van Europese landbouwproducten.

Europa koppelt de sancties aan de uitvoering van de akkoorden van Minsk, die een oplossing moeten bieden voor het conflict tussen de prowesterse regering in Kiev en de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Hoewel lidstaten als Italië en Slovakije zich luidop vragen stellen bij het nut van de sancties, zijn ze donderdag via een schriftelijke procedure met nog eens zes maanden verlengd.

Naast de economische sancties handhaaft Europa ook nog doelgerichte sancties tegen meer dan 180 individuen en organisaties vanwege hun rol in Oekraïne. Ze mogen niet meer naar Europa reizen en hun activa zijn geblokkeerd.

bron: Belga