Binnengebergte gevonden in krater van meteoriet die dinosaurussen uitroeide

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een team van onderzoekers, waaronder ook Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel, heeft bij recente boringen in de Golf van Mexico het binnengebergte ontdekt van de Chixculub-krater. Het is de eerste keer dat zo'n binnenring van rotsige bergtoppen, een peak ring, gevonden wordt op aarde. Afgelopen april en mei trok een internationaal team van wetenschappers naar de Golf van Mexico om voor het eerst offshore-boringen te doen. Om hun monsters te verzamelen reikten ze 506 tot 1335 meter onder de zeebodem en daar vonden ze het bewijs van het bestaan van een peak ring in de Chixculub-krater.

De impact van de meteoriet die 65 miljoen jaar geleden naar schatting 75 procent van alle diersoorten, waaronder vooral dinosauriërs, wegvaagde was zo hard dat tot op een diepte van tien kilometer rotsmateriaal naar beneden en daarna zijwaarts gedrukt werd. Vervolgens stroomde het gebroken en gesmolten materiaal terug richting het oppervlak om uiteindelijk te stollen en de peak ring te vormen.

Een van de belangrijkste ontdekkingen is dat het rotsmateriaal door de inslag poreuzer en lichter werd achtergelaten dan door de modellen werd voorspeld. Op andere planeten in het zonnestelsel worden grote kraters wel vaker gekarakteriseerd door een peak ring.

"Botsingen vormen het meest voorkomende geologische proces in het zonnestelsel. Deze unieke studie op aarde helpt ons te begrijpen hoe dit kratervormende proces het oppervlak van andere hemellichamen heeft vormgegeven", zegt Philippe Claeys van de VUB.

bron: Belga