Europees navigatiesysteem Galileo is gelanceerd

Gisteren is het navigatiesysteem Galileo, het Europese alternatief voor gps, gelanceerd. Gaan we nu allemaal beter onze weg vinden?
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Wat is Galileo?

Galileo is een Europees navigatiesysteem. Ook de Verenigde Staten, met gps, Rusland en China hebben al hun eigen navigatiesysteem. Terwijl het Amerikaanse gps in wezen militair is, is Galileo een civiel systeem. Het is veel nauwkeuriger dan de bestaande systemen. Terwijl het gps-systeem je locatie kan bepalen tot op enkele meters, is Galileo tot op enkele centimeters correct. Dat betekent dat je niet alleen kan zien waar je bent in een bepaalde straat, maar zelfs waar je je in een bepaald gebouw bevindt. Momenteel zijn al achttien satellieten in gebruik, wat voldoende is om goed te functioneren. Tegen 2020 moeten dat er dertig zijn. Vanaf gisteren is het signaal in elk geval voor iedereen die ervan gebruik wil maken beschikbaar.

Kunnen we het meteen gebruiken?

Het zal even duren voor we allemaal Galileo gebruiken. Onze toestellen zijn er immers nog niet aan aangepast. Vanaf 2018 zouden alle auto's uitgerust moeten zijn met een navigatiesysteem dat met Galileo kan werken. De eerste smartphone die werkt met Galileo zou nog dit jaar verschijnen. Het gaat om de Aquaris X5 Plus van het Spaanse bedrijf BQ.

Welke toepassingen heeft het?

Het nieuwe systeem is belangrijk voor zelfrijdende auto's. Er zouden ook meer treinen kunnen rijden aangezien een nauwkeurigere planning mogelijk is. Nu is het vaak moeilijk te bepalen hoeveel afstand er is tussen twee treinen. Daarnaast zijn bijvoorbeeld het vervoer via vrachtschepen en het vliegverkeer erbij gebaat. Mensen in nood zouden ook sneller gevonden worden. Zelfs financiële transacties moeten sneller gaan dankzij Galileo. Europees commissaris Maroš Sefcovic riep iedereen op om van het systeem gebruik te maken om te innoveren: "Vandaag doe ik een oproep aan Europese ondernemers. Stel je voor wat je allemaal kan doen met Galileo. Wacht niet, innoveer!"