Vlaamse regering wil “plus-akkoord” met Verenigd Koninkrijk

Vlaamse regering wil "plus-akkoord" met Verenigd Koninkrijk

De Vlaamse regering wil niet alleen een vrijhandelsakkoord, maar ook een soort “plus-akkoord” tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gezegd na afloop van een rondetafelgesprek met onder meer de Vlaamse havens, de universiteiten, ondernemersorganisaties Unizo en Voka, en sectorfederaties als Agoria, Fevia, Fedustria en de Boerenbond. Bedoeling is om een nauwere samenwerking met de Britten te garanderen op het vlak van onder meer energie, Noordzee en onderzoek en ontwikkeling. Tijdens het rondetafelgesprek werden alle potentiële gevolgen van de Brexit voor de Vlaamse industrie- en ondernemingswereld in kaart gebracht. Zowel de Vlaamse politiek als industrie braken tijdens dat overleg een lans voor een eerder “zacht” Brexit-scenario, waarbij de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsverdrag sluiten. “Vlaanderen heeft er belang bij dat er geen protectionisme ontstaat. Dat is ontzettend belangrijk voor onze welvaart. Wij leven van de export”, aldus minister-president Bourgeois.

Die “vriendelijke Brexit” wil Vlaanderen niet enkel bewerkstelligen met een vrijhandelsakkoord, maar ook met een bijkomend “plus-akkoord” tussen de Britten en de EU, waarin nauwere samenwerking wordt gegarandeerd op vlak van onder meer energievoorziening, Noordzee, onderzoek en ontwikkeling en innovatie.

Bedoeling is nu dat de Vlaamse regering de verzuchtingen van de industrie vertegenwoordigt tijdens de Brexit-onderhandelingen, die in handen zijn van het federale niveau. Bourgeois verzekerde de ondernemers er na afloop van het gesprek van dat “de deur van zijn kabinet altijd openstaat”.

bron: Belga