N-VA oogst kritiek met misleidende grafieken

N-VA oogst kritiek met misleidende grafieken

De N-VA oogst woensdag kritiek met enkele bedenkelijke cijfers en grafieken die de partij gelanceerd had in een tweet. “Misleiding troef”, hekelt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. De partij sloeg intussen mea culpa en stuurde een rechtzetting de wereld in. Het was economieprofessor Tom Verbeke (KULeuven) die de kat de bel aanbond. “De truken van de foor”, tweette hij bij een N-VA-grafiek over het dalende overheidsbeslag met een duidelijke positieve knik waar die volgens de cijfers helemaal niet mocht zitten.

Ook cijfers over de stijgende koopkracht en over het reëel beschikbaar inkomen deden hem de wenkbrauwen fronsen. De twitteraccount van N-VA verwees immers als bron naar de Nationale Bank, maar Verbeke stipte aan dat de foute cijfers uit de NBB-rapporten geplukt waren.

“Oh boy, blijkbaar echt wel een bad day at the office 🙁 We laten alles meteen nakijken en delen asap correcte versies. Bedankt”, zo reageerde men vanop de N-VA-account, waarna ook effectief een rechtzetting volgde.

In tijden van ‘post truth politics’ bleef de kritiek op mangelende cijfers en al te positieve grafieken zoals verwacht echter niet uit. “Bewuste misleiding of rekenwerk van @jvanovertveldt?”, reageerde Groen-fractieleider Kristof Calvo met een knipoog naar de oppositiekritiek op het cijferwerk van N-VA-minister Johan Van Overtveldt.

De woordvoerster van sp.a, Sarah Vandecruys, ging nog een stap verder. “Bedriegen en liegen het wordt het handelsmerk van de grootse politieke partij. #triest”, besloot zij.

bron: Belga