Helga Stevens (N-VA) gaat voluit voor voorzitterschap Europees Parlement

Helga Stevens (N-VA) gaat voluit voor voorzitterschap Europees Parlement

N-VA-Europarlementslid Helga Stevens heeft woensdag het manifest voorgesteld waarmee ze haar collega’s hoopt te overtuigen in de strijd om het voorzitterschap van het Europees Parlement. Ze wil naar eigen zeggen de kandidaat van alle parlementsleden zijn, dus ook van zij “die zich in de steek gelaten voelen door de grote coalitie” van EVP en S&D. Stevens is door de ECR-fractie voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Ze neemt het op tegen Antonio Tajani (EVP), Gianni Pittella (S&D) en Guy Verhofstadt (ALDE), ook al is het nog niet zeker dat de ex-premier zich ook officieel kandidaat zal stellen. Mogelijk schuiven nog andere fracties een kandidaat naar voren.

Stevens ziet zichzelf niet als kansloos. Ze presenteert zich niet als de kandidaat van de ECR, maar van alle 750 parlementsleden en dan vooral van zij die geen deel uitmaken van de conservatieve EVP of de sociaaldemocratische S&D. Die twee fracties vormden de afgelopen 2,5 jaar een ‘grote coalitie’ naar Duits model, maar hun samenwerking staat op springen. S&D-voorzitter Pittella zoekt zelfs expliciet de confrontatie met de EVP op.

“In het parlement zouden open, democratische debatten moeten worden gevoerd waar meerderheden worden gevormd op basis van argumenten, niet op basis van een politieke koehandel die in het geheim bedisseld wordt”, schrijft Stevens in haar verkiezingsmanifest. Ze zegt op die manier ook het vertrouwen in het Europees Parlement te willen herstellen.

De voorzitter van het parlement wordt op 17 januari verkozen. Het is nog niet duidelijk of de verschillende fracties een consensuskandidaat gaan zoeken als het tot een open stemming wordt.

bron: Belga