Franse komiek Dieudonné krijgt voorwaardelijke celstraf

Franse komiek Dieudonné krijgt voorwaardelijke celstraf
Franse komiek Dieudonné krijgt voorwaardelijke celstraf

De controversiële Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala is woensdag door het Franse gerecht veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een boete van 20.000 euro, omdat hij een rubberen kogel heeft afgevuurd in de richting van een gerechtsdeurwaarder. De feiten speelden zich af in januari 2014. Een gerechtsdeurwaarder was naar de woning van Dieudonné en zijn vriendin getrokken en had er verschillende betalingsbevelen afgegeven. Dieudonné opende de deur echter niet, maar vuurde een rubberen kogel af in de richting van de deurwaarder op het moment dat die weer in zijn auto was gestapt.

De 50-jarige Dieudonné is berucht om zijn antisemitische uitspraken, en komt daardoor wel vaker in aanraking met het gerecht. De komiek heeft in Frankrijk al meerdere veroordelingen opgelopen.

Ook in ons land werd Dieudonné in 2015 al eens veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee maanden en een geldboete van 9.000 euro voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in 2012. Het proces in beroep tegen die uitspraak begint vrijdag voor het hof van beroep in Luik.

Bron: Belga