Brussel weigerde al 8 huwelijken op grond van neutraliteitsprincipe

Brussel weigerde al 8 huwelijken op grond van neutraliteitsprincipe

De eerste schepen van de stad Brussel, Alain Courtois (MR), heeft sinds zijn aanstelling in 2012 al bij acht huwelijken de voltrekking geweigerd op grond van het neutraliteitsprincipe. Dat meldt de RTBF woensdag en wordt bevestigd door de schepen. Reden was telkens de weigering van de bruid om de schepen de hand te schudden, om religieuze redenen. In de meeste gevallen ging het om moslimkoppels.
De schepen onderstreepte woensdag dat het erg uitzonderlijk is dat een vrouw weigert hem de hand te schudden, en dat het in vier jaar tijd maar acht keer is voorgevallen, op een totaal van 1.250 huwelijken.

“Wanneer ik het bruidspaar ontvang, schud ik hen de hand en soms -in erg uitzonderlijke gevallen- weigert de dame dat. Meestal is dat om religieuze redenen. Ik antwoord dan dat er in het stadhuis geen religie is”, verduidelijkt de schepen.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) liet woensdag alvast weten dat het onderwerp donderdag op het schepencollege zal worden besproken. Unia, het federaal gelijkekansencentrum, meldt dat het in elk geval nooit een klacht heeft gekregen omdat een vrouw verplicht werd een man de hand te schudden, in welke context dan ook.

bron: Belga