Belgen in het buitenland - Simon Mignolet en Divock Origi helpen Liverpool aan zege op Middlesbrough

Leestijd 3 min.

Liverpool heeft woensdag op de zestiende speeldag in de Engelse Premier League een 0-3 zege geboekt op het veld van Middlesbrough. Divock Origi had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de overwinning. Simon Mignolet stond bij Liverpool voor het eerst in drie maanden nog eens tussen de palen in een competitiematch. Behalve in de bekercompetities gaf coach Jürgen Klopp de voorkeur aan Loris Karius. Ook Origi kwam aan de aftrap. Liverpool was baas en kwam dankzij een rake kopbal van Lallana (29.) op voorsprong. De 'Reds' gingen met het kleinste verschil de rust in en hadden dat te danken aan Mignolet, die meteen na de openingstreffer een knappe parade in huis had op een verrassende knal van Fischer. Op slag van rust trof Mané de paal, Origi vond het zijnet in de rebound. Na de thee duwde Liverpool het gaspedaal in. Na een heerlijk opgebouwde aanval verdubbelde Origi op het uur de score. Acht minuten later legde de Rode Duivel de 0-3 panklaar voor Lallana, die zijn tweede van de avond tegen de netten duwde. Origi werd in de blessuretijd naar de kant gehaald voor Premier League-debutant Trent Arnold. Voor Mignolet, die een rustige avond beleefde, is het zijn eerste clean sheet van het seizoen.

Ook Adnan Januzaj maakte zijn wederoptreden in de basis van rode lantaarn Sunderland. De Kosovaarse Belg liep op 24 september tegen Crystal Palace een enkelblessure op en moest sindsdien vrede nemen met invalbeurten. In de thuismatch tegen leider Chelsea mocht Januzaj naast Jason Denayer plaatsnemen op het middenveld, bij de 'Blues' ontbrak Eden Hazard op het wedstrijdblad door een lichte knieblessure. Thibaut Courtois verdedigde het Chelsea-doel, Michy Batshuayi kwam opnieuw niet van de bank. Januzaj begon goed aan de partij en schoot in de 25e minuut naast. Chelsea controleerde en kwam op vijf minuten van de rust op voorsprong via Fabregas. De Londenaars gingen na de pauze op zoek naar een tweede doelpunt om hun tiende opeenvolgende zege veilig te stellen, maar gescoord werd er niet meer in het Stadium of Light. Januzaj, Denayer en Courtois maakten de match vol.

Kevin De Bruyne was de enige Belg die zijn opwachting maakte in Manchester City-Watford. Bij de bezoekers kwam Christian Kabasele niet van de bank. Stefano Okaka (ex-Anderlecht), afgelopen weekend nog goed voor twee treffers, ontbrak door een blessure. Manchester City moest na de 4-2 nederlaag tegen Leicester City op zoek naar de drie punten om de kloof op Chelsea niet te zien groeien en werd daarbij geholpen door De Bruyne. Na een halfuur zette hij goed voor richting tweede paal, Pablo Zabaleta scoorde in één tijd de openingstreffer. David Silva (86.) legde de 2-0 eindstand vast.

Tottenham Hotspur, met het Belgische verdedigingsduo Toby Alderweireld en Jan Vertonghen de hele match op het veld, boekte een vlotte 3-0 zege tegen staartploeg Hull City. Christian Eriksen (14. en 63.) en Victor Wanyama (73.) stonden aan het kanon voor de Spurs. Mousa Dembélé moest met een voetblessure forfait geven voor de match op White Hart Lane.

Christian Benteke ontving met Crystal Palace het Manchester United van Marouane Fellaini, die in Londen weliswaar op de bank bleef. De Red Devils kwamen op slag van rust op voorsprong. Paul Pogba profiteerde na een vrije trap van geharrewar om van dichtbij de 0-1 tegen de netten te duwen. Op het uur bracht James McArthur de bordjes opnieuw in evenwicht. Ibrahimovic (88.) bezorgde ManU in de slotminuten de volle buit op aangeven van Pogba, het bleef bij 1-2.

West Bromwich Albion was in eigen huis met 3-1 een maatje te groot voor degradatiekandidaat Swansea City. Salomon Rondon (50., 61. en 63.) nam de 'Baggies' op sleeptouw en scoorde een hattrick in amper een kwartier tijd. Routledge (78.) nam de eerredder voor zijn rekening. Nacer Chadli mocht starten bij de thuisploeg en werd na 70 minuten gewisseld.

In de Engelse Championship geraakte Marnick Vermijl met Preston North End niet verder dan een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Nottingham Forest. Vermijl werd in de 88e minuut naar de kant gehaald.