Goede voornemens worden steeds individualistischer

AFP / T. MARCELO

Een nieuw jaar en goede voornemens gaan samen als peper en zout. In vergelijking met enkele decennia geleden worden die voornemens wel almaar egocentrischer.

Voor 2017 bestaat de top drie van goede voornemens uit: meer sporten, gezonder leven en zelfontwikkeling. Stuk voor stuk doelstellingen die betrekking hebben op onszelf, en niet op onze omgeving.

“We zijn meer gericht op onszelf”, bevestigt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam aan RTL. “Al wil dat niet per se zeggen dat we minder sociaal of egoïstischer zijn.”

Het kantelpunt bevindt zich eind jaren negentig. Tot dan stond ‘meer aandacht voor partner en kinderen’ steevast in de top drie van goede voornemens.

Die tendens naar meer individualisme hangt volgens Volker samen met de huidige tijdsgeest. “Voornemens zijn daar vaak een afspiegeling van. Alles is gericht op zelfontwikkeling, mindfulness en gezonder leven.” Dat hoeft niet per se een probleem te zijn. “Pas als je zelf lekker in je vel zit, kun je goed voor anderen zorgen”, klinkt het.