Wereldwijd zitten zeker 348 mediamensen achter tralies

door
Belga
Leestijd 1 min.

Journalisten komen elke dag meer onder druk te staan. Dat geldt vandaag bijvoorbeeld in Turkije, maar ook in vele andere landen is het niet vanzelfsprekend voor mediamensen om vrijuit hun job te doen. Het aantal persmensen in gevangenschap is met zes procent gestegen tegenover vorig jaar, meldt Reporters Zonder Grenzen. Ook het Comité ter Bescherming van Journalisten (Committee to Protect Journalists) in New York spreekt van een toenemend aantal opgesloten journalisten. Volgens deze organisatie zitten er wereldwijd 259 journalisten achter slot. Vooral in Turkije is er een grote toename, minstens 81 meer opsluitingen sinds het begin van dit jaar.

Naast Turkije noemt Reporters Zonder Grenzen ook China, Syrië, Egypte en Iran als landen waar persvrijheid zo goed als onbestaande is. Naast professionele journalisten zijn ook "bloggers" en "burgerjournalisten" steeds meer het doelwit van repressieve regimes. 21 persmensen zijn ook ontvoerd door de terroristen van Islamitische Staat (IS).

Reporters Zonder Grenzen vraagt aan de VN de aanstelling van een speciaal VN-gezant die met de bescherming van journalisten zou belast worden. Iemand die overtreders van de persvrijheid ook ter verantwoording kan roepen en een einde kan maken aan de straffeloosheid op dit vlak.

bron: Belga