Rusland noemt nieuwe Amerikaanse minister Buitenlandse Zaken een "solide prof"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland beschouwt de komende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson een "solide prof". Russische vertegenwoordigers, niet enkel president Vladimir Poetin, bouwden een erg goede werkrelatie met hem op, zei Kremlinadviseur Joeri Oesjakov vandaag in Moskou. De Amerikaanse president-elect Donald Trump had Tillerson eerder als de toekomstige topdiplomaat van het State Department voorgesteld. De 64-jarige CEO van het olieconcern ExxonMobil mag terugblikken op een jarenlange ervaring met Rusland. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov omschreef Tillerson als pragmatisch. "We verwachten dat dit pragmatisme een goede basis zal vormen voor de opbouw van wederzijdse voordelige betrekkingen", zei hij.

Voor Konstantin Kossatsjov, de chef van de commissie buitenlands beleid in de Federatieraad, is de benoeming van Tillerson een duidelijk teken dat Trump voordelen ziet in een samenwerking met Rusland. Voor Tillerson zijn ideologische thema's van ondergeschikt belang, vermoedt de politicus. Tegelijkertijd moet Rusland er zich op voorbereiden dat de topdiplomaat harde onderhandelingen kan voeren.

Nobelprijswinnaar voor de Vrede Michail Gorbatsjov riep volgens het persbureau Interfax Rusland en de VS op tot een normalisering van hun betrekkingen. De oorlogen in Syrië en Oekraïne naast de NAVO-activiteiten in Oost-Europa belasten die relatie.

Bron: Belga