N-VA: “Bijdragen maximaal zes maanden in thuisland betalen”

N-VA: "Bijdragen maximaal zes maanden in thuisland betalen"

N-VA is tevreden dat Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen het misbruik van de sociale zekerheid aanpakt. “Maar er is nog werk aan de winkel”, zegt Europarlementslid Helga Stevens. Ze wil dat sociale bijdragen maximaal zes maanden in het thuisland kunnen worden betaald. Thyssen raakt in haar voorstel niet aan het principe dat gedetacheerde werknemers hun socialezekerheidsbijdragen in hun thuisland moeten betalen. Staatssecretaris Philippe De Backer begrijpt dat. “Anders komen we in een administratieve chaos terecht”, zegt hij. De Backer is wel voorstander van een Europese databank waarin direct zichtbaar is of iemand zijn bijdragen betaald heeft in zijn land van herkomst.

Ook regeringspartij N-VA is blij met het voorstel van Thyssen, maar betreurt dat gedetacheerde werknemers nog steeds gedurende twee jaar socialezekerheidsbijdragen kunnen betalen in hun thuisland. “Willen we sociale dumping echt bestrijden, dan moeten we dit principe in vraag durven stellen”, zegt Helga Stevens. N-VA pleit voor een verkorte detacheringsduur van maximaal zes maanden, waarna de sociale zekerheidsbijdragen in het werkland zouden moeten worden betaald.

Bij CD&V, de partij van Thyssen, wijst Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere erop dat de Commissie “uitkeringstoerisme heel wat minder aantrekkelijk maakt”. Hij denkt dat veel jongeren zullen kunnen profiteren van het voorstel dat ze hun werkloosheidsuitkering zes in plaats van drie maanden naar het buitenland zullen kunnen meenemen. “Met dit vangnet zullen meer mensen de stap durven zetten om over de grens aan de slag gaan. Dit pakket is een nieuw wapen om, onder meer, de jongerenwerkloosheid te doen dalen.”

bron: Belga