Wetenschappers ontdekken wat je écht gelukkig maakt

Foto Pixabay

Een internationale studie bij 200.000 mensen toont aan dat mensen gelukkig worden door hun mentale gezondheid en relaties. Die twee maken blijer dan het verdubbelen van je salaris.

De Londen School of Economics heeft aan 200.000 mensen gevraagd welke factoren hen gelukkig maken. Uit die bevraging blijkt dat mensen blijer worden van een goede mentale gezondheid en het hebben van relaties, dan door een verdubbeling van het salaris.

Op een tienpuntenschaal zou een beter loonbriefje hun algemene geluk met 0,2 doen stijgen. Het hebben van relaties doet de geluksindex dan weer met 0,6 punten stijgen. Het verlies van vrienden en geliefden zou ook in tegenovergestelde richting voor een enorme daling zorgen.

Welzijn bevolking

Depressie en angst horen bij de grootste negatieve componenten. Die factoren zorgen voor een vermindering van 0,7 op 10 in de index. Ook werkloosheid heeft een gelijkaardig effect.

Co-auteur en professor Richar Layard roept de staat op om bij te dragen aan het welzijn van de bevolking, eerder dan te focussen op rijkdom.

“In het verleden heeft de staat de strijd opgevoerd tegen armoede, werkloosheid, onderwijs en fysische gezondheid”, zegt de professor. “Even belangrijk vandaag zijn ook de factoren huiselijk geweld, alcoholisme, depressie en angststoornissen. Deze problematieken moeten meer aandacht krijgen.”