Twintig jaar cel voor Somalische piratenkoning

door
Belga
Leestijd 1 min.

De correctionele rechtbank van Brugge heeft Mohamed Abdi Hassan (58) tot 20 jaar celstraf veroordeeld voor de kaping van de Pompei. De Somalische piratenkoning had bij verstek ook al de maximumstraf gekregen, maar hij tekende verzet aan tegen dat vonnis. Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan overvallen door Somalische piraten. Tien bemanningsleden werden ruim 70 dagen lang gegijzeld. Uiteindelijk werd aan de kapers ongeveer 2 miljoen euro losgeld betaald.

Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wordt door de onderzoekers gezien als de organisator van de kaping. In oktober 2013 werd hij met een fictief filmproject naar ons land gelokt. Op dat moment werd ook tussenpersoon Mohamed Moalin-Aden (44) opgepakt.

Bij de start van proces voor de Brugse correctionele rechtbank liet de Somalische piratenkoning in september 2015 verstek gaan. Zijn toenmalige advocaat kon er immers niet mee leven dat het Openbaar Ministerie vlak voor de zitting nog nieuwe stukken aan het dossier had toegevoegd.

Uiteindelijk werd Mohamed Abdi Hassan op 14 maart 2016 tot 20 jaar effectieve celstraf veroordeeld. Tegen dat vonnis tekende hij verzet aan. Zijn kompaan Moalin-Aden werd vrijgesproken voor de kaping van de Pompei, maar kreeg vijf jaar effectief als lid van de criminele organisatie.

Mohamed Abdi Hassan ontkende op zijn proces met klem dat hij betrokken is bij piraterij. De Somaliër beweerde tevergeefs dat hij net strijd leverde tegen de piratengroepen in zijn land.

bron: Belga