Tien doden na doortocht cycloon Vardah over India

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minstens tien mensen zijn in India door een zware tropische storm om het leven gekomen. Cycloon Vardah raasde vandaag over het Indiase vasteland. Met hevige neerslag en windsnelheden tot 120 kilometer per uur kwam de storm 50 kilometer ten noorden van de havenstad Chennai (Madras) in het zuidoosten van het subcontinent aan land. De meeste slachtoffers werden door ontwortelde bomen of ingestorte huizen gedood, aldus een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst van de deelstaat Tamil Nadu. Het aantal doden kan volgens de autoriteiten nog aanzienlijk stijgen. De volle omvang van de verwoestingen zal pas dinsdag duidelijk zijn. De storm veroorzaakte overstromingen, ontwortelde duizenden bomen en knapte elektriciteitspalen af. Naar schatting 17.000 mensen in Tamil Nadu en de aanpalende deelstaat Andhra Pradesh moesten hun huizen verlaten en werden in opvangkampen ondergebracht. In Chennai bleven scholen, universiteiten en kantoren gesloten. Vissersboten werden aangeraden niet uit te varen. Treinverbindingen en vluchten werden onderbroken.

Vardah trok ongeveer 300 kilometer landinwaarts, zei een woordvoerder van de Indiase weerdienst vanavond. Het ergste lijkt nu voorbij en de storm zou nu aan kracht verliezen.

Vorige week al had Vardah de Indiase rampenbestrijdingsdienst kopzorgen gebaard. Dagenlang zaten bijna 2.800 toeristen vast op de eilanden Neil en Havelock, die tot de eilandengroep van de Andamanen en Nicobaren behoren. De storm had daar wegen en dorpen overstroomd, bomen ontworteld en elektriciteitsleidingen vernield. Pas zaterdag konden de laatste toeristen met schepen en helikopters in veiligheid gebracht worden. De uit 500 eilanden bestaande archipel ligt 1.200 kilometer ten oosten van het Indiase vasteland.

bron: Belga