Rendieren kleiner door klimaatverandering

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Kerstman kan dit jaar best een paar extra rendieren voor zijn koets spannen. De dieren worden immers steeds kleiner, zo blijkt uit onderzoek. Vermoedelijk is dat een gevolg van de opwarming van de aarde. In de voorbije zestien jaar is het gewicht van de volwassen rendieren op de Noorse archipel Spitsbergen met 12 procent gedaald, zo blijkt uit een studie die werd voorgesteld in Liverpool. Rendieren geboren in 2010 wegen op volwassen leeftijd nog iets meer dan 48 kilogram, terwijl die uit 1994 nog 55 kilogram wogen.

"Twaalf procent lijkt niet zo veel, maar gelet op het belang van gewicht voor de voortplanting en overleving, is het potentieel gigantisch", zegt onderzoeker Steve Albon van het Schotse James Hutton Institute. "Voorgaand onderzoek heeft aangetoond dat als het gemiddelde gewicht van de volwassen bevolking onder 50 kg ligt in april, de populatie kleiner wordt."

De onderzoekers wijzen naar de klimaatopwarming. De landoppervlaktetemperaturen op de Noordpool lagen vorig jaar 2,8 graden hoger dan een eeuw geleden. Door de warmere winters valt er meer regen, die op de sneeuw terechtkomt en vervolgens bevriest. Door dat ijs kunnen de rendieren niet meer aan het korstmos, wat in de winter hun voornaamste voedsel is.

Het aantal rendieren is in de voorbije twee decennia wel toegenomen, aldus nog de onderzoekers. Grotere concurrentie voor voedsel zal wellicht ook bijgedragen hebben tot hun kleinere omvang.

Bron: Belga