Gouden Bal - Cristiano Ronaldo krijgt Gouden Bal vierde keer, niet één punt voor Kevin De Bruyne

door
Belga
Leestijd 2 min.

Cristiano Ronaldo heeft maandag voor de vierde keer in zijn carrière de Gouden Bal gewonnen. De 31-jarige Portugese sterspeler van Real Madrid kreeg de trofee eerder in 2008, 2013 en 2014 overhandigd. Op de erelijst is hij de opvolger van zijn Argentijnse rivaal Lionel Messi (Barcelona). Die won de Gouden Bal vijf keer, een record. Messi eindigde deze keer op de tweede plaats, net voor de Fransman Antoine Griezmann (Atletico Madrid). Diens landgenoot Paul Pogba, sinds zijn transfer van Juventus naar Manchester United de duurste speler in de geschiedenis, eindigde op de veertiende plaats. Op de lijst met dertig genomineerden stond met Kevin De Bruyne (Manchester City) één Rode Duivel. Hij was één van elf spelers die niet één punt kregen.

"Het is een grote eer om mijn vierde Gouden Bal te krijgen. Het gevoel is net als bij de eerste keer dat ik won, het is een droom die opnieuw uitkomt", reageerde Ronaldo in een videoboodschap op L'Equipe TV. "Ik heb nooit gedacht dat ik deze prijs vier keer zou winnen. Ik wil van dit moment genieten, want de Gouden Bal is niet makkelijk te winnen en je doet dat niet alleen. Ik moet hier dan ook mijn teammaats van bij Real en het Portugese elftal voor danken."

De verkiezing van Ronaldo kan allerminst een verrassing worden genoemd. De Portugees viel dit seizoen nauwelijks af te stoppen en was dit kalenderjaar al goed voor het fabelachtige aantal van 51 goals in 56 wedstrijden (Real Madrid en Portugal incluis). Met Real Madrid won hij de Champions League (na strafschoppen tegen Atletico Madrid) en de UEFA Supercup (na verlengingen tegen Sevilla). Met Portugal won hij het EK in Frankrijk (na verlengingen tegen het gastland). Komende week kan daar met Real Madrid ook nog het WK voor clubteams bijkomen.

De Gouden Bal is sinds dit jaar niet langer een gezamenlijke organisatie van France Football en de Wereldvoetbalbond FIFA. Van 1956 tot 2009 beloonde de Ballon d'Or de beste voetballer op de Europese velden. In 2010 werd de trofee samengevoegd met die van Wereldvoetballer van het Jaar (een FIFA-organisatie) en omgedoopt tot FIFA Ballon d'Or. Toen de wegen van France Football en FIFA scheidden had dat ook gevolgen voor de wijze waarop de Ballon d'Or wordt toegekend. Voortaan stemmen alleen nog journalisten. De aanvoerders van de nationale ploegen en de bondscoaches vallen uit de boot.

De Wereldvoetbalbond reikt zijn FIFA-award voor beste speler uit op 9 januari 2017.

.

bron: Belga